Kitap Önerileri📚

 1-Günübirlik Hayatlar- Irvin D. Yalom 

Irvin Yalom gerçek psikoterapi öykülerinden oluşan bu kitabında kendine has terapi sistemini, danışanlarıyla olan ilişkilerini ve terapi sürecinin ilerleyişini birbirinden farkı öyküleriyle bize anlatmış. Terapi sürecinin danışana göre şekillenen doğasını gözler önüne sererken terapi sürecinde kendi deneyimlerini paylaşması hikayeleri daha yararlı ve ilgi çekici kılmış. Yalom'un yılların verdiği tecrübeyle terapi sürecini nasıl ustalıkla yönettiği, terapi sürecini profesyonellikten uzaklaştırmadan danışanlarıyla nasıl yakınlık kurduğunu bu psikoterapi öykülerinde görebiliriz. Yalom'un etkileyici anlatımıyla bizimle paylaştığı  psikoterapi öykülerini okumanızı öneririm.





2-Kendini Arayan İnsan-Rollo May

'' İnsanların benden beklentilerini yansıtan aynalar toplamından ibaretim.''
Dünyanın en ünlü psikoterapistlerinden biri olan Rolla May'ın insanın anlam arayışını ve insanın yaşamını analiz ettiği bu kitap kesinlikle okunması gereken kitaplar arasında.


3-Kitleler Psikolojisi- Gustave Le Bon

Fransız filozof ve sosyolog Gustave Le Bon, kitleyi şu şekilde tanımlar, uyrukları, meslekleri ya da cinsiyetleri ne olursa olsun, şu veya bu vesileyle bir araya gelmiş bulunan bireyler topluluğudur. Kitlelerin, yani insan topluluklarının aslında içindeki bireylerden bağımsız bir bilinçle bir karakterle hareket ettiğini, bireylerin bilinçli kişiliklerinin nasıl ortadan kalkarak kitlenin fikirlerini ve hisseleriyle hareket eden iradesi olmayan bir otomata dönüştürdüğü ele alınmıştır. 
''Kitle içerisindeki birey, rüzgarın gönlünce havalandırdığı kum taneleri ortasında bir kum tanesidir.''
Topluca gerçekleştirilen eylemlerde ya da futbol maçı izleyen taraftarların davranışların incelediğimizde bireylerin bu toplulukta kendi benliklerinden çok farklı davranabildiklerini, topluluk içinde bir düşüncenin kolayca yayılıp kolayca benimsendiğini, ortak bir fikir etrafında insanların kolayca birleşebildiğini gözlemlemek mümkün. İşte Gustave Le Bon tam da  toplulukların bu düşünceleri nasıl benimsediğini açıklamaya çalışmış.

4-Aynaya Bak ve Kendin Ol!-Amy Cuddy

''Beden zihni şekillendirir, zihin davranışları şekillendirir.''
'' Bir fırsatın eşiğine bile varmadan korku ve kaygıyla doluyor, henüz gerçekleşmemiş bir geleceğin sorunlarını ödünç alıyoruz.'' Tıpkı bu cümlede ifade edildiği gibi kendimizi güçsüz hissettiğimiz anlarda başarmak üzere olduğumuz bir işi sırf olası olumsuz sonuçları düşünerek kaygı yaşıyor ve bu yüzden de olumsuz sonuçların ortaya çıkmasına sebep olabiliyoruz. Bu kitapta yazar kendi deneyimlerinizi bize aktarırken bunu bilimsel araştırmalarla da desteklemiş; bedenin zihin üzerindeki etkilerinden bahsederken ''güçlü ve güçsüz'' hissettiren duruşlar/pozlar hakkında bilgiler vermiş. Güçsüz hissettiğimizde nasıl farkında olmadan elimize yüzümüze bulaştırdığımızı, duruşumuzla nasıl bilinçsizce kendi kendimizi güçsüz hissettiğimizin farkına varıyoruz. Kitapta kendimizi güçlü hissetmemizi sağlayacak bazı ipuçları da verilmiş. Hem kişisel gelişim kitabı olarak hem de beden-zihin ilişkisini anlamamızı sağlayacak bir araştırma kitabı olarak değerlendirilebilir.

5-Tongue fu-Sam Horn


''Sözlü Dövüş Sanatı'' olarak adlandırılan bu kitap  etkili iletişim kurabilmek için neler yapmamız gerektiği ile ilgili öneriler sunuyor size.

'' Mutsuz insanların, ne yapmaları ya da ne hissetmeleri gerektiğine ilişkin söylevler dinlemek değil,göğüs kafeslerinin içindeki şeyi dışarı çıkartmak istediklerini unutmayın. Anlattıklarını çürütmeye çalışmak yerine geri yansıtarak, kendilerine sıkıntı veren şeyi açığa vurmalarına yardımcı olabilirsiniz.''

Gerek günlük hayatta insanlarla olan ilişkilerimizde gerekse iş hayatında yaşayacağımız zorluklarla nasıl baş edebileceğimiz konusunda yol gösterici niteliğinde bir kitap olduğunu söyleyebilirim. Hangi durumlarda nasıl tepki vermeliyiz? Nasıl tepki verirsek tartışmaktan kaçınabiliriz? Karşımızdakini nasıl inandırabilir veya ikna edebiliriz? gibi soruların yanıtını bulabileceğimiz bir kitap. 


6-Durulmayan Bir Kafa

''Manik-depresyon hem öldüren hem de hayat veren bir hastalık. Ateş, doğası gereği, hem yaratır hem yok eder.''
Yazar Jamisan  yaşadığı manik-depresif bozukluğun hayatını nasıl etkilediğini, hastalığın teşhis aşamalarını ve tedavi sürecinde yaşadıklarını etkileyici ve samimi bir dille getirirken manik dönemlerinde nasıl hayat dolu olup her şeyi yapabilecek güce sahip olduğunu ve bir anda depresif kutba geçtiğinde intihar düşüncelerinin zihnini işgal ettiğini kendi deneyimleriyle bize anlatmış. Manik-depresif bozukluğun iki kutuplu yapısını anlamak özellikle bireyin kendi deneyimiyle nasıl olduğunu anlayabilmek adına okunması gereken bir kitap olduğunu düşünüyorum. 




7-İnsanı Tanıma Sanatı-Alfred Adler

Alfred Adler'in bir dizi konferansının kitaplaştırıldığı bu eser onun insanın karakteri, davranışlarının kökenleri hakkında yaptığı yerinde saptamalar bilimsel temellerle açıklanmamış olsa da bizzat Adler'in kendi deneyimleri sonunda elde ettiği bulgulardır. Çocuklar ve onların karakter oluşumları hakkındaki saptamaları, neyi neden yapıyor olabilecekleri hakkındaki görüşlerini okumak hem keyif verici hem de ufuk açıcı nitelikte.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder